Foto van de dag
TWEEDE-ONTWERP-3-7.jpg
  • No Events

Over mij

shapeimage_1Tekening van Quinta Bies

foto:Nic Opdam

Eelse Bies werd in 1937 geboren te Erica in de Zuidoosthoek van Drenthe. In 1948 verhuisde hij met zijn ouders naar de Noordoostpolder, droeg nog klompen, gebruikte de H bij woorden zonder H en liet de H weg bij woorden die wel met H geschreven werden en moest dus van de hoofdonderwijzer, zo heette die toen nog, regelmatig in de klas het zinnetje: een hondje in een hokje opzeggen.

Hij ging na de Mulo in Lemmer naar de Kweekschool in Sneek en Zwolle, begon zijn loopbaan 1n 1958 bij de VGLO School te Kampen en belandde in 1961 als leraar in de Randstad. Trouwde in dat jaar met Nel van de Weele, die 8 april 2006 is overleden.

Hij behaalde naast zijn baan als directeur van een leao-school in Rotterdam-Zuid zijn doctoraal onderwijskunde te Leiden en schreef met enkele collega’s de methode ‘Tussen Woord en Taal’. In 1985 werd hij onderwijskundig beleidsmedewerker van een groot schoolbestuur eveneens te Rotterdam-Zuid: Stichting PCBO.

In 1998 stopte hij met werken. In 2000 werd hij voorzitter van de Culturele Kring Hoeksche Waard tot 2006. Vanaf 2002 werd hij op verzoek van de provincie Cultureel Aanjager in de Hoeksche Waard waar hij sinds 1978 woonachtig is. Per 31 december 2008 stopte hij na 6 jaar met deze functie.

Eerder gaf hij twee dichtbundeltjes in eigen beheer uit: in 2001 ‘De warme kant van de herinnering’, inmiddels uitverkocht, en in 2004 ‘De binnenkant van het gevoel’(ook uitverkocht). In 2007 verscheen zijn boekje Piesemopsantee met bijzondere toiletten in de Hoeksche Waard, met eigen verhaaltjes en gedichten, aangevuld met onzinnige informatie over het gebruik van WC’s door de jaren heen. De foto’s werden gemaakt door schoonzoon en architectuurfotograaf Stijn Brakkee. Een heruitgave is inmiddels verschenen.

In 2015 plaatste hij elke dag een “1-zinverhaal” op facebook en gaf er in 2016 een boekje van uit met de titel “Meer dan één zin” met eigen gemaakte 1-vinger tekeningen via zijn I-Pad.  In 2015 nam hij het initiatief tot het oprichten van Dok-C: Platform voor Kunst en Cultuur in de Hoeksche Waard. Na het bereiken van zijn missie, kunst en cultuur stevig op de agenda van onder meer de Gemeente Hoeksche Waard te krijgen, uitmondend in de Cultuurnota HW, gaf hij 1 januari 2020 het voorzitterschap over aan Dirk-Jan List, directeur van museum Hoeksche Waard. Zijn huiskamer is sinds 2009 ingericht als Galerie De Opkamer. Elke 2 maanden exposeren nieuwe kunstenaars hun werk. (www.galeriedeopkamer.nl)

Via Facebook verschenen vanaf 2 oktober 2017 met enige (on) regelmaat de korte “verhaaltjes bij het wakker worden” met als hoofdpersoon “Hij, Leopold”. Absurdistisch, romantisch, gewelddadig, humoristisch, onnozel en wat nog meer (on)mogelijk tussen de oren ontstaat. Inmiddels in het Boekje “HIJ, Leopold, uitgegeven. In 2020 plaatst hij op Facebook dagelijks een Haiku.

Sinds 2006 volgt hij de beeldhouwcursus bij Adriaan Seelen in Rijen. Bekwaamt zich inmiddels in werken met Epoxy.

Heeft twee dochters, 2 kleinkinderen en heeft inmiddels in Wendy een lieve vriendin gevonden.

#galeriedeopkamer #beleefhoekschewaard #maakhetsamenwaard #steunhoekscheondernemerseninstellingen