Foto van de dag
IMG_2533.jpg
  • No Events

Nieuws 

INGRID, GERARD,EELSE, DIS,HENK, HANNEKE

ZESTAFETTE.

Zestafette reeks in De Opkamer

Zondagmiddag 2 april gaf Dirk-Jan List, directeur Museum Hoeksche Waard, in Galerie de Opkamer, Merwedestraat 21, Maasdam om 15.00 uur het startschot voor de opening van een reeks tentoonstellingen onder de naam Zestafette. In deze tentoonstellingen-reeks Zestafette komen 6 rivieren bij elkaar in een delta, want “om een goed beeld te maken, moet de kunstenaar een rivier zijn”( uitspraak van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone) De deelnemende zes kunstenaars exposeren na elkaar, met een keuze uit hun collectie. Dit project heet niet voor niets ZESTAFETTE: er wordt werkelijk als in een estafette een stokje doorgegeven bij elke wisseling van exposities in Galerie  De Opkamer te Maasdam. Het ‘stokje’ is een kunstwerk dat de opvolgende kunstenaar maakt, geïnspireerd op het werk van zijn/haar voorganger. De reeks tentoonstellingen kent een opening én een finissage, en in die finissage wordt een kunstwerk gewisseld, het nieuwe werk onthuld. Aan de toeschouwer de schone taak proberen te ontdekken wat volgens de ene kunstenaar het werk van de andere kunstenaar behelst. De reeks tentoonstellingen loopt over een groot deel van dit jaar, en wisselt elke maand. In de zomer is er even een stop. De laatste tentoonstelling in december laat alle werken zien die specifiek voor en over elkaar gemaakt zijn!. Het is voor de kunstenaars : Eelse Bies ( galeriehouder van galerie De Opkamer ), Ingrid van den Oord, Henk van den Berg, Gerard Bogaerds, Dis Groenhoff, en Hanneke Piederiet een uitdaging en krachttour, maar het gaat mede daarom een bijzondere reeks tentoonstellingen opleveren. Vanaf 2 april volgen de kunstenaars de rivieren naar de delta. De openingsdagen en tijden zijn: elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Telefonische afspraken kunnen gemaakt worden bij Eelse Bies: 06 389 28 155. ZIE OOK FACEBOOK Zestafette.

Eelse Bies en Willy Spaan winnaars Social Impact Award 2022

5 mei, 15:42 Algemeen 325 keer gelezen

Hoeksche Waard – De Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel departement Hoeksche Waard organiseert de tweejaarlijkse Social Impact Award. Deze prijs wordt door een jury toegekend aan een natuurlijk persoon die op sociaaleconomisch, sociaal-maatschappelijk of sociaal-cultureel gebied van grote waarde is voor de Hoeksche Waard. 

De jury die zich dit jaar mocht buigen over de genomineerden, stond meteen voor een dilemma. Bij alle juryleden stonden twee kandidaten vanaf het begin hoog op de voorkeurslijst. Beiden hebben zich langjarig, vanuit een persoonlijke missie en overtuiging, ieder op het eigen expertgebied en met niet aflatende energie ingezet voor de samenleving en de ontwikkeling van de Hoeksche Waard. Daarom is besloten dat de Social Impact Award 2022 wordt uitgereikt aan twee personen. Ze krijgen de prijs niet samen, maar allebei. Voor beiden kun je spreken van een oeuvre prijs. 

De winnaars van de Social Impact Award 2022 zijn Eelse Bies en Willy Spaan: beiden beeldbepalende inwoners van de Hoeksche Waard. Jury: “Eelse én Willy worden allebei gekend door hun gedrevenheid en passie. Eelse voor zijn niet aflatende inzet om kunst en cultuur onder de aandacht te brengen van de gemeente maar ook om kunst en cultuur in woord, beeld en verbeelding, dicht bij de inwoners van de Hoeksche Waard te brengen. Dankzij Eelse Bies is de aandacht voor cultuur in de Hoeksche Waard op een hoger niveau gekomen. Hij heeft de cultuur in brede zin gepromoot en veel initiatieven zijn uit zijn koker gekomen. Hij brengt iets op gang, legt verbindingen, raakt mensen en brengt mensen samen. 

Willy Spaan heeft door haar jarenlange inzet de geschiedenis van de Hoeksche Waard zichtbaar en kenbaar gemaakt zodat de inwoners van de Hoeksche Waard hun oorsprong hebben leren kennen. Zij heeft grote impact gehad op het historisch besef in de Hoeksche Waard en daarmee de bewoners bewust gemaakt van de eigenheid van landschap en cultuur. Beiden hebben op hun eigen manier iets toegevoegd aan de identiteit van de Hoeksche Waard.” 

De jury wil met het toekennen van de award aan ieder van hen, beiden eren voor hun hele inzet en onverzettelijkheid om cultuur én identiteit onder de aandacht te brengen van alle inwoners van de Hoeksche Waard.

De Social Impact Award wordt uitgereikt tijdens het Ondernemersgala op maandag 16 mei, waar tevens de Ondernemersprijs en Startersprijs worden uitgereikt. 

 

 

 

Maasdam Eelse Bies